Už jste slyšeli o zlatě Inků? Ač se na první pohled nabízí myšlenka drahého kovu, nenechte se mýlit, jedná se o prastaré sladké ovoce, které pochází ze subtropické oblasti Peru, Chile a Ekvádoru.
Jihoamerické ovoce s měkkou konzistencí se podobá avokádu a v poslední době se těší velké oblibě. Ve své domovině se používá jako přírodní sladidlo, které má nízký glykemický index a podporuje dobrou náladu. Historie užívání lucumy sahá až do 15. století (před érou Inků), což dokazují mnohé dekorace s tímto ovocem na keramických nádobách včetně textilií.
Strom lucumy je velmi odolný vůči vnějším vlivům a může dosahovat výšky až 15 metrů. Obvykle roste v nadmořských výškách asi mezi 1000 až 3000 m.n.m. Tyto stromy se dožívají až 500 let a pěstují se s ohledem na udržitelnost a bez pesticidů.
Plody lucumy jsou bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. 100 g čerstvého ovoce v sobě ukrývá vitamíny C, A, B1, B2, B3 a z minerálů vápník, fosfor a železo. Jako sladidlo má lucuma vysoké výživové hodnoty. Obsahuje cca o polovinu méně sacharidů a o 75 % méně cukrů než rafinovaný bílý cukr. Mimo to, na rozdíl od něj, v ní najdete rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. V jedné polévkové lžíci lucumového prášku obsahuje malé množství vápníku, železa, draslíku, niacinu a vitamínu C. Ačkoliv takové množství pokryje méně než 1 % denní doporučené hodnoty, stále je lucuma výživnější než ostatní používaná sladidla.
Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před oxidativním stresem a volnými radikály. Výzkumy ukazují, že lucuma je obzvlášť bohatá na polyfenoly a karotenoidy, tedy dvě skupiny antioxidantů, které jsou známé vlastnostmi, jež chrání proti rakovině a kardiovaskulárním chorobám. Lucuma rovněž obsahuje komplexní sacharidy a vlákninu, a tak může snížit schopnost absorpce jednoduchých cukrů. Některé studie, které se zabývaly účinky lucumy v laboratorních podmínkách naznačují, že mechanismy snižování cukru v krvi u lucumy mohou být srovnatelné s mechanismy jiných antidiabetik. Lucuma sobě ukrývá také látku zvanou inositol, která se podílí na metabolismu inzulinu.
Lucuma se často používá i na hojení ran a pokožky. Studie ukazují, že má protizánětlivé účinky a zpomaluje předčasné stárnutí pokožky. To je důvodem, proč se přidává do kosmetických i nutrikosmetických produktů. Lucuma je také jednou z anti-age složek beauty drinku Collavio Exclusive mango.
Ještě nemáte účet? Registrujte se...
Vzpomněli jste si? Přihlaste se!
Ještě nemáte účet? Registrujte se...
Už u nás máte účet? Přihlaste se...
Registrací souhlasíte s obchodními podmínkami a se zpracováním osobních údajů.
Vaše registrace byla úspěšně odeslána a nyní ji už zbývá pouze potvrdit odkazem, který jsme Vám právě zaslali na uvedený e-mail.
ps: Pokud e-mail nedorazí, zkontrolujte nevyžádanou poštu (spam) či hromadnou poštu (newsletter). Pokud ani pak e-mail nenajdete, neváhejte nás kontaktovat a společně problém vyřešíme.
Vaše registrace je úspěšně dokončena a jste přihlášení.
Nastavit účet