Když přemýšlíme o kolagenu, většina z nás ho pravděpodobně považuje za klíčový faktor k získání hladké, pevné a mladistvé pleti. I když je to jistě pravda, kolagen je také protein, který působí na naše zdraví v mnoha dalších aspektech, a to včetně našeho střeva.
Zdravotní přínosy kolagenu čerpají naše kosti, klouby, pojivové tkáně, vazy, svaly, nehty, vlasy, pokožka a střeva. Představte si jej jako ‚lepidlo‘, které drží naše tělo pohromadě – udržuje ho silné, zdravé a vitální. Pokud také vezmeme v úvahu, že střeva mají klíčovou roli na celkovém stavu imunitního zdraví, metabolismu, zdraví mozku, kůže a celkové pohody, udržení jejich správné funkce je nanejvýš důležité. Když trávicí systém zanedbáváme, zůstává zranitelný vůči patogenům, infekcím, zánětům a často i syndromu zvýšené propustnosti střev. Jedná se o stav, při kterém byla narušena integrita střevní stěny a v důsledku toho se spustila imunitní reakce. Když se typicky těsná spojení střevní stěny uvolní nebo „prosakují“ endotoxiny, které by se běžně zpracovávaly a eliminovaly, jsou schopny uniknout a znovu se vstřebat do krevního řečiště. I když existuje mnoho faktorů, které mohou zjevně přispívat a také napomáhat k hojení netěsných střev, začlenění kolagenu a potravin bohatých na kolagen do naší stravy je jedním ze způsobů, jak zajistit, aby náš trávicí systém nadále fungoval na optimální úrovni. A jak může být kolagen prospěšný pro zdraví střev?
Kolagen hraje nedílnou roli při obnově a posílení výstelky našeho trávicího traktu, protože obsahuje aminokyseliny (zejména glycin a glutamin), které jsou nezbytné pro regeneraci trávicího traktu. Výzkum ukázal, že kolagenové peptidy mohou skutečně zlepšit dysfunkci střevní bariéry a zlepšit její těsné spoje. Studie na zvířatech z roku 2020 také zjistila zajímavou korelaci mezi stravou bohatou na kolagenové peptidy a změněnou mikroflórou se zvýšenou produkcí mastných kyselin s krátkým řetězcem. Protože zánět střev je spojen se zánětem jinde v těle, je nepochybně prospěšné pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku dostatek potravin bohatých na aminokyseliny, jako je kolagen, abychom pomohli podpořit zdraví střev.
Ti, kdo mají problémy s trávením, jako je propustnost střev, pravděpodobně trpí zhoršeným vstřebáváním živin, které mohou uniknout střevní výstelkou. Protože kolagen pomáhá podporovat integritu střevní stěny, můžeme pomoci zmírnit tuto ztrátu živin v důsledku zhoršené funkce střev tím, že zvýšíme příjem kolagenu.
Zatímco lidské tělo přirozeně produkuje kolagen, jak stárneme, schopnost těla jej tvořit klesá, a proto musíme zajistit, abychom konzumovali dostatek aminokyselin potřebných k obnově a syntéze kolagenu. Pravidelná konzumace potravin bohatých na bílkoviny jako např. vejce, maso,mléčné výrobky a luštěniny v kombinaci s potravinovými doplňky s kolagenem je ideální.
Mořský kolagen si v posledních letech získal popularitu. Existuje několik faktorů, které je důležité vzít v úvahu, a to zejména v porovnání s jinými zdroji, jako je např. kolagen získaný ze skotu atd. Až donedávna bylo jen málo výzkumů, které by podpořily spotřebu kolagenových doplňků bez ohledu na jejich zdroj. Dobrou zprávou však je, že věda konečně dohání neoficiální důkazy, a objevují se studie s důkazy o tom, jak může hydrolyzovaný mořský kolagen skutečně zlepšit celkovou elasticitu a hydrataci pokožky a zároveň zvýšit produkci a hustotu tohoto proteinu v těle. Mořský kolagen je spojován s pozitivním vlivem pro hojení ran a může pomoci chránit a zachovat zásoby kolagenu hluboko pod dermis. Ovlivňuje celkové zdraví pokožky a redukuje výskyt jemných linek a vrásek. Vzhledem k tomu, že mořský kolagen je také dobrým zdrojem prolinu, glutaminu a glycinu – aminokyselin, které pomáhají chránit a posilovat střevní bariéru, je jeho užívání skvělým způsobem, jak podpořit celkové zdraví a funkci trávení.
Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je udržitelnost. Vzhledem k tomu, že mořský kolagen je nyní široce považován za udržitelnější než jiné formy kolagenu, není to jen skvělá volba pro naše individuální zdraví, ale také pro zdraví naší planety. Emise uhlíku z mořského rybolovu jsou nižší než emise produkované při konvenční produkci červeného masa a rybí kůže používané k výrobě doplňků mořského kolagenu jsou již také považovány za vedlejší produkty potravinářského průmyslu. Přesto je při výběru doplňku mořského kolagenu důležité provést průzkum, protože ne všechny kolagenové produkty jsou stejné. Hydrolyzované kolagenové peptidy, které se nachází v beauty drincích Collavio splňují přísné standardy Marine Stewardship Council (MSC) a pocházejí z volně žijících, hlubokomořských, severoatlantických tresek. Posledním faktorem, který je třeba vzít v úvahu při upřednostňování mořského kolagenu před jinými zdroji kolagenu, je, že pokud vaše strava nezahrnuje hojnost živočišných bílkovin, vajec a mléčných výrobků nebo potravin bohatých na želatinu, jako je vývar z kostí a kuřecí stehýnka – doplněk mořského kolagenu je skvělý způsob, jak zvýšit příjem těchto esenciálních aminokyselin. Jeho začlenění do vaší rutiny vnitřní krásy je také jednoduchý způsob, jak využít výhody mořského kolagenu pro střeva a pokožku!
Ještě nemáte účet? Registrujte se...
Vzpomněli jste si? Přihlaste se!
Ještě nemáte účet? Registrujte se...
Už u nás máte účet? Přihlaste se...
Registrací souhlasíte s obchodními podmínkami a se zpracováním osobních údajů.
Vaše registrace byla úspěšně odeslána a nyní ji už zbývá pouze potvrdit odkazem, který jsme Vám právě zaslali na uvedený e-mail.
ps: Pokud e-mail nedorazí, zkontrolujte nevyžádanou poštu (spam) či hromadnou poštu (newsletter). Pokud ani pak e-mail nenajdete, neváhejte nás kontaktovat a společně problém vyřešíme.
Vaše registrace je úspěšně dokončena a jste přihlášení.
Nastavit účet